Rozdělení rolí v domácnosti

Ještě nedávno bylo rozdělení rolí v domácnosti jasně dané. Žena se stará o domácnost, o děti, vaří, uklízí. Otec vydělává peníze a obstarává ty chlapské práce. Děti mají své školní povinnosti a do života dospělých by se přeci neměly plést.
Doba se ale posunula a tento rodinný model začíná pomalu vypadat trochu jinak. Ženy se emancipují, vydělávají hodně podobné peníze jako muži, někdy i vyšší a na domácnost jim už nezbývá toliko času. Co si budeme nalhávat, mají jiné priority.
Proto ale dochází pomalu k přeorganizaci práce v domácnosti. Na Rodičovské dovolené zůstává pouze velmi málo mužů, jedná se o nějaká 2 %. Ženy ale velmi často pracují i během Rodičovské dovolené nebo se do práce vracejí mnohem dříve. Každopádně pro ženy už není na prvním místě péče o domácnost, vaření a uklízení. Ženy se chtějí realizovat.
Spousta mužů je ale z této ženské emancipace nešťastná a nechtějí nic měnit. Představa, že by teď měli oni doma uklízet nebo vařit, je pro ně nemyslitelná. Rozpadá se kvůli tomu hodně párů. Žena se chce věnovat své kariéře, mít kousek svého života, muž jí v tom brání, vznikají spory, až se pár nakonec rozhodne rozejít.
Jsou ale rodiny, které se této změně přizpůsobily. Partneři jsou opravdičtí parťáci a o práci v domácnosti, vaření a uklízení se dělí téměř rovným dílem. Je hodně mužů, kteří rádi vaří a je i obrovské množství žen, které nemají vaření rády. Dochází tedy k výměně rolí a muž je pánem v kuchyni.
Co se vysávání, vytírání týká, tyto práce mohou zastat oba. Často je mohou zastat i starší děti. Myslíme si, že je to důležité pro celkovou harmonii rodiny. Všichni její členové by měli mít stejné možnosti, jak v kariéře, tak v rodinném životě.
Stejné je to i s dětmi. Je potřeba již od útlého věku, aby byly vedeny k tomu, že si po sobě musí uklízet. Uklízejte s nimi, vařte s nimi. Jednou pak nebudou toliko překvapeni.
Každopádně si myslíme, že pro dobře fungující rodinu je důležité, aby se práce a povinnosti rozdělily téměř rovným dílem. Těmto rodinám pak vztah vydrží celou dobu a tyto rodiny jsou obvykle nejšťastnější.